Energiemonitor stroom

Op deze pagina leggen we uit hoe Smappee precies werkt en wat de mogelijkheden zijn. Smappee hanteert drie onderdelen om je woning energiezuinig te maken:

  • Een energiemonitorsysteem dat het verbruik meet en analyseert.
  • Een Smappee Cloud waarin de data worden opgeslagen. Zo kun je het verbruik altijd en overal inzien.
  • Een Smappee App (iOS & Android) die de verbruiksdata op een unieke wijze visualiseert.


Hoe meet Smappee het verbruik?

Bij het aansluiten van Smappee bevestig je één of meerdere stroomklemmen over de geïsoleerde kabel(s) in de zekeringkast. Je hoeft dus niets te veranderen aan de elektrische installatie en er is ook geen direct elektrisch contact. Om nauwkeurige metingen te garanderen, wordt ook de netspanning gemeten via de ingang van het netsnoer.

Heb je zonnepanelen? Meet dan ook de opbrengst van de pv-panelen. Je plaatst gewoon één of meerdere stroomklemmen over de kabels van de omvormer. Het gemeten verbruik (en de opbrengst van de zonne-energie installatie) wordt doorgegeven aan Smappee. Deze analyseert het en stuurt het via de wifi verbinding naar de cloud. Het is dus essentieel dat er een stopcontact en voldoende wifisignaal is.

Hoe herkent Smappee specifieke apparaten?

Smappee meet op één plek het verbruik en weet toch welke toestel hoeveel verbruikt. Hoe kan dat? Smappee is te vergelijken met Shazam. Dit is een app die naar muziek luistert en op basis daarvan een nummer herkent. Smappee luistert niet naar muziektonen, maar naar stroomsignalen. Zo weet het apparaat dat bijvoorbeeld de koelkast inschakelt. Omdat ieder toestel een eigen melodie heeft, herkent Smappee de apparaten. Een lamp van 60 Watt heeft bijvoorbeeld een andere toon dan een koelkast van 60 Watt. Sommige toestellen zijn wel moeilijk te herkennen omdat de tonen sterk op elkaar lijken. Soms kan het dus gebeuren dat Smappee geen onderscheid maakt tussen een koffiezetapparaat en een broodrooster.

Zijn alle toestellen te detecteren?

Toestellen die minder dan 30 Watt verbruiken, verdwijnen in de ruis. Ze worden als het ware overstemd door de ‘luidere’ toestellen. Daarnaast hebben sommige apparaten geen eenduidig patroon.

Hoe lang duurt het detecteren van apparaten?

Zodra je Smappee hebt aangesloten is het verbruik realtime te monitoren via de bollen in het hoofdscherm. Om de apparaten in je pand te herkennen, heeft Smappee wat langer tijd nodig. De koelkast en de vriezer zullen als eerste worden gedetecteerd. Dit zijn namelijk toestellen die vaak in- en uitschakelen. Daarna volgen de apparaten die je vaak gebruikt.

Na ongeveer 10 dagen heeft Smappee de meeste toestellen ontdekt. De toestellen staan in de App onder ‘ontdekte toestellen’.

Een apparaat een naam geven

Maar hoe geef je een specifiek toestel een naam? Bekijk het ‘bollenbad’ in het hoofdscherm en schakel het apparaat in. Een paar seconden later verschijnt er een pop-up scherm dat een nummer weergeeft. Dit is het aantal Watt + een nummer. Van dat nummer maak je een woord, bijvoorbeeld koffiezetapparaat. Daarnaast zijn er nog meerdere mogelijkheden om toestellen te herkennen. Bijvoorbeeld als er toestellen moeilijk te benoemen zijn. Lees er meer over in deze handleiding.

Gedetailleerde elektrafactuur

Na ongeveer vier weken heeft Smappee veel data verzameld. Op basis daarvan stelt het een gedetailleerde factuur op. Deze (wereldwijd) unieke feature splitst je verbruik op per toestel. Zo is het mogelijk om in één oogopslag te zien waar de energiekosten naar toe gaan.

smappee-energiemonitor-tablet-smartphone-app.jpg
smappee-app-pc-mobile-smartphone-gsm-tablet.jpg
smappee-energiemonitor-energieverbruik-opbrengst-zonnepanelen(1).jpg

1. Handleidingen Bestandstype Bestandsgrootte
1. Nederlands gebruikershandleiding Smappee PDF 914 Kb
2. Nederlandse Installatiehandleiding Smappee PDF 491 Kb

Foto’s van producten

Uiterlijk Smappee - Achterkant en voorkant

Vergroot afbeelding

Stekkeraansluiting Smappee

Vergroot afbeelding

Inhoud Smappee pakket

Vergroot afbeelding

Werking Plugin Smappee

Vergroot afbeelding

Design Smappee

Vergroot afbeelding


Video’s van producten

Geen projecten beschikbaar voor dit product.

Naar bovenWat heb ik nodig om Smappee te kunnen gebruiken?
Voor de Smappee monitor heb je een internetaansluiting met Wi-Fi nodig en een stopcontact. De Smappee app kan je gratis downloaden op je smartphone of tablet (Apple iOS 6 en hoger; Android 2.3 en hoger). Let op! Windows Phone wordt nog niet ondersteund.
Naar bovenHoe wordt Smappee aangesloten op mijn elektrische installatie?
Smappee meet de stroom via een stroomklem, die samen met je Smappee wordt geleverd. De klem wordt over de geïsoleerde kabel geplaatst. Smappee maakt dus geen rechtstreeks contact met de elektriciteit. Ondanks dat veel klanten hun Smappee zelf installeren, raden wij aan de installatie door een elektricien te laten uitvoeren.
Naar bovenIk wil mijn Smappee liever niet zelf installeren. Wat moet ik doen?
Contacteer in dit geval je vertrouwde elektricien. Smappee is eenvoudig te installeren waardoor dit klusje meestal binnen een kwartier geklaard is.
Naar bovenMoet ik per toestel een tussenstekker plaatsen?
Nee, dat is één van de unieke aspecten van Smappee. De stroom wordt gemeten op één centraal punt bij de elektriciteitskast. Tussenstekkers plaatsen is niet praktisch en is bovendien bij veel apparaten niet mogelijk (bv. verlichting, kookplaten etc.)
Naar bovenMoet Smappee naast mijn meter- of elektriciteitskast geïnstalleerd worden?
Als er op de plaats waar je de Smappee wilt installeren geen stopcontact of onvoldoende Wi-Fi signaal aanwezig is, kan je de Range Extension Set aanschaffen. Hiermee kan je dankzij een standaard netwerkkabel een afstand tot 20 meter overbruggen tussen de stroomklemmen en de Smappee monitor.
Naar bovenIk woon in een appartement en de meterkast bevindt zich in de kelder. Wat moet ik doen?
Geen probleem. Smappee wordt geïnstalleerd bij de zekeringskast in je appartement.
Naar bovenWat is de inhoud van de Smappee doos?
De doos bevat:
- 1 Smappee monitor
- 3 stroomklemmen voor de volgende combinaties:

- 1-fasige aansluiting zonder zonnepanelen of
- 3-fasige aansluiting zonder zonnepanelen of
- 1-fasige aansluiting en zonnepanelen

- 1 netsnoer 230V
- 1 Comfort Plug voor het schakelen op afstand (draadloos 433 MHz)

De Smappee doos voor een 3-fasige aansluiting met zonnepanelen bevat 6 i.p.v. 3 stroomklemmen en 3 extra V-kabels.
Naar bovenHoe detecteert Smappee de apparaten in mijn woning?
Smappee werkt met zeer innovatieve software die de gemeten stroom analyseert. Op deze manier registreert Smappee welke apparaten op welke tijdstippen worden in- en uitgeschakeld.
Naar bovenKan Smappee alle apparaten detecteren?
Smappee heeft een ‘clip-on’-sensor die geïnstalleerd wordt op de hoofdkabel van je huis en die detecteert wanneer apparaten worden in- en uitgeschakeld. Zodra Smappee is aangesloten begint hij de apparaten in je huis op te sporen. De eerste apparaten vindt Smappee binnen een halve dag. Naarmate Smappee je huis beter leert kennen, zullen de andere apparaten volgen. Enkele apparaten zijn moeilijker te detecteren. Hiervoor heeft Smappee meer tijd nodig.

De nadruk ligt op apparaten die een aanzienlijk energieverbruik hebben en/of vaak gebruikt worden. Apparaten die weinig stroom verbruiken - zoals ledlampen - of een variabel energieverbruik hebben - zoals dimmers en computers - worden wel eens over het hoofd gezien. We doen echter ons best om dit aspect van Smappee te verbeteren en blijven jouw Smappee updaten om te garanderen dat je altijd kan genieten van de nieuwste hightechversie.
Naar bovenKan Smappee overweg met zonnepanelen?
Wanneer je zonnepanelen hebt, kan Smappee ook de energie meten die je daarmee produceert. Bovendien maakt Smappee het onderscheid tussen jouw eigen verbruik en de opbrengst van de zonnepanelen inzichtelijk. Via de gratis app kan je de verschillende gegevens met elkaar vergelijken. Dit maakt Smappee uniek!
Naar bovenKan ik Smappee gebruiken met een driefasige aansluiting?
Ja. Voor zowel installaties met 3x220V of 3x380V+N is Smappee te gebruiken. In dit geval worden drie stroomklemmen over de kabels aangebracht.
Naar bovenKan ik Smappee gebruiken met zonnepanelen in een huis met een driefasige aansluiting?
Wij bieden een speciale Smappee aan voor huizen met zonnepanelen en een driefasige aansluiting. Deze Smappee heeft extra sensoren voor een nauwkeurige meting.
Naar bovenKan ik de Smappee app ook gebruiken wanneer ik niet thuis ben?
Ja. Op afstand kan je het energieverbruik inzien en met zekerheid vaststellen of je alle apparaten hebt uitgeschakeld.
Naar bovenHoe helpt Smappee mij energie te besparen?
Smappee biedt je inzicht in je energieverbruik en helpt je om (verborgen) energievreters te ontdekken. Hierdoor kan je gericht stappen ondernemen om je energieverbruik te verminderen. Diverse studies hebben uitgewezen dat je op termijn tussen de 10% en 30% kan besparen op je energiefactuur.
Naar bovenWat is de terugverdientijd?
Met een besparing van 12% op je energiefactuur heb je Smappee binnen twee jaar terugverdiend.
Naar bovenWat is het vermogen van Smappee?
Smappee neemt minder dan 2 Watt vermogen op.
Naar bovenBlijven de gegevens van mijn Smappee privé?
Ja. Smappee hecht veel waarde aan de privacy van klanten. Alle energiegegevens worden strikt anoniem bewaard.

Offerteaanvraag

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor:

Hoe werkt Smappee?


Contactgegevens

Technea Duurzaam

Technea Duurzaam
Pallasweg 13
8938 AS Leeuwarden
T 058 - 2884739
E info@technea.nl
Ma t/m Vr - 08:30 - 17:00
Routebeschrijving


Over ons

Sinds 1998 zijn we gespecialiseerd in duurzame installatietechniek. Ons assortiment bevat selectief gekozen producten waarmee je (deels) onafhankelijk wordt van het energiebedrijf. Naast levering, ondersteunen we installateurs / calculatiebureaus en architecten met technisch advies, calculaties en hulp bij subsidies.


MVO-prijs 2015

Technea Duurzaam winnaars Koplopersproject 2015

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je nu in